Of je nu thuis een avondje op de bank kruipt met je lief, een gezellige vrijdagborrel hebt met vrienden of gewoon zin hebt in iets anders dan je standaard glas wijn, een cocktail doet het altijd goed. Het leuke? Je hoeft echt geen volleerd bartender te zijn om iets lekkers in elkaar te flansen. Met een beetje lef, wat basisspullen en een paar goede ingrediënten kom je al een heel eind.
Dus als je even geen zin hebt in ingewikkelde recepten of moeilijke termen, maar gewoon wil weten hoe je snel iets lekkers op tafel zet: lees vooral verder. Oh, en er zitten ook een paar alcoholvrije toppers bij, voor wie het liever zonder doet.
Wat heb je eigenlijk nodig?
Voordat je aan de slag gaat, is het best handig om een paar dingen in huis te hebben. Je hoeft geen complete bar aan te schaffen, maar met deze basis kom je al lekker ver.
Cocktailshaker
Niet alles hoeft met een shaker, maar voor veel recepten is het wel een uitkomst. Het mixen gaat beter, je drankje wordt lekker koud en het ziet er gewoon net wat professioneler uit. En ach, je voelt je er meteen een beetje James Bond mee.
Cocktailglazen
Toegegeven, je kunt een cocktail prima in een waterglas drinken, maar het oog wil ook wat. Een gin-tonic in een wijnglas of een martini in een champagneflûte? Kan hoor, maar het staat toch nét iets lekkerder in het juiste glas. Online vind je er genoeg zonder dat je gelijk blut bent.
Jigger (dat kleine maatbekertje)
Klinkt chic, is gewoon praktisch. Met een jigger meet je makkelijk de juiste hoeveelheden af. Te veel wodka en je ligt na één glas al op de bank, dus ja, best handig.
Strainer
Heb je iets met fruit of ijs gemixt? Dan wil je niet dat alles mee je glas in gaat. Een strainer (of gewoon een zeefje uit de keukenlade) helpt om het netjes te houden.
Stevig glas
Sommige cocktails hoef je niet te shaken. In dat geval is een stevig glas genoeg, zolang het maar niet breekt als je er ijs en een flinke scheut drank in mikt.
Ben je lekker bezig en wil je je cocktailgame wat upgraden? Denk dan aan een muddler (voor munt en limoen kneuzen), een peeler (voor schilletjes) of een schenktuitje voor die precieze splash.
10 makkelijke cocktailrecepten
Geen gedoe, geen ellenlange voorbereiding. Gewoon lekkere recepten die je binnen een paar minuten in elkaar draait.
Margarita
- 45 ml tequila
- 20 ml triple sec
- 30 ml limoensap
Alles in de shaker met een handvol ijs. Even flink schudden en dan zonder ijs in een mooi glas schenken. Als je zin hebt, een randje zout en een partje limoen erbij. Klaar.
Mojito
- 20 ml limoensap
- 60 ml witte rum
- 15 ml suikersiroop
Muntblaadjes kneuzen in een stevig glas met het limoensap en siroop. Voeg de rum en gecrusht ijs toe, en top af met bruiswater. Roeren, niet shaken. Zo fris dat je er spontaan van opknapt.
Aperol Spritz
- 90 ml prosecco
- 60 ml Aperol
- een scheutje bruiswater
Doe gewoon alles bij elkaar in een groot glas met veel ijs. Beetje sinaasappel erin voor de looks, klaar. Niks ingewikkelds.
Moscow Mule
- 45 ml wodka
- 15 ml limoensap
- 120 ml gemberbier
IJs in het glas, wodka en limoensap erbij, gemberbier eroverheen. Even roeren. Lekker in een koperen mok, maar elk glas werkt. Beetje limoen erbij, klaar ben je.
Cosmopolitan
- 45 ml wodka
- 20 ml triple sec
- 15 ml limoensap
- 45 ml cranberrysap
Alles in de shaker met ijs, schudden tot je handen koud worden. Zeven in een stijlvol glas en versieren met een sinaasappelzest of een limoentje. Doet het goed op elke girls night.
Espresso Martini
- 45 ml wodka
- 30 ml verse espresso
- 15 ml koffielikeur (bijv. Kahlúa)
- 15 ml suikersiroop
Eerst je espresso zetten (en even laten afkoelen, anders smelt je ijs meteen). Dan alles in de shaker met ijs, goed shaken en uitschenken in een martiniglas. Drie koffieboontjes erop en het is net alsof je weet wat je doet.
Gin & Tonic
- 50 ml gin
- 100 ml tonic
Simpeler wordt het niet. IJs in een glas, gin erbij, tonic eroverheen. Schijfje komkommer of limoen voor de sier, of allebei. Je kunt er eindeloos mee variëren trouwens.
Daiquiri
- 60 ml rum
- 30 ml limoensap
- 15 ml suikersiroop
Shaken met ijs en dan zeven in een mooi glas. Voor de zomer kun je er ook een frozen versie van maken met wat gecrusht ijs in de blender. Heerlijk op een warme dag.
Bloody Mary
- 30 ml wodka
- 90 ml tomatensap
- 15 ml citroensap
- Paar druppels tabasco en worcestershiresaus
Alles in een glas met ijs, roeren maar. Pittigheid kun je zelf bepalen. Serveer met een stengel bleekselderij of een partje citroen, dan ziet het er ook nog eens fancy uit.
Sex on the Beach
- 30 ml wodka
- 30 ml perziklikeur
- 90 ml sinaasappelsap
- 30 ml cranberrysap
Mix alles, voeg ijs toe en serveer met een sinaasappelschijfje. Als je het wat frisser of juist bitterder wil, pas je de verhouding sinaasappel/cranberry gewoon aan.
En wat als je geen alcohol drinkt?
Geen 18? Of gewoon geen zin in drank? Dan zijn mocktails dé oplossing. Net zo feestelijk, net zo lekker, maar zonder de kater.
- Mocktail Margarita – limoensap, sinaasappelsap, agavesiroop, bruiswater
- Shirley Temple – ginger ale, grenadine, limoen
- Virgin Mary – tomatensap, citroensap, tabasco, worcestershiresaus, zout en peper
- Nojito – limoen, munt, suikersiroop en bruiswater
- Cosmo-not – cranberrysap, sinaasappelsap, limoensap, suikersiroop
Vooral leuk als je ook wat jongere gasten hebt of als je een alcoholvrij feestje organiseert. Want zeg nou zelf, het gaat toch vooral om de gezelligheid.